Cikkek
Articles

Tartalom (Content) * Pedigrétár (Pedigree Database) * Klasszikus nyerők (Stakes Winners) * Fotótár (Gallery) * Cikkek (Articles) * Linkek (Recommended Pages) * Eladó lovak (Horses For Sale) * Kapcsolat (Contact)

 

LÓVERSENY A VILÁG KÖRÜL - 2003.

 

128.Kentucky Derby, Churchill Downs - Funny Cide vs. Empire Maker

A veterán New York-i zsoké, Jose Santos élete elso Kentucky Derby -gyozelmét aratta Funny Cide nyergében. A 2000 méteres futamban Funny Cide a mezonyben haladva az ötödik helyen versenyzett Offlee Wild -del, majd ot megelozve a negyedik helyrol kifelé húzódott, hogy elkerülje, hogy bezárják. Az emlékezetes versenyben az egyenesbe fordulva Funny Cide átvette a vezetést Peace Rules -tól, és fej-fej mellett küzdött másik vetélytársával, Empire Maker -rel, akit lépésrol-lépésre elhagyva végül egy és háromnegyed hosszal volt elol a célban.

A sárga herélt idomárja szintén egy veterán, Barclay Tagg New Yorkból. Funny Cide a Derby-t megelozoen vereséget szenvedett nagy riválisától, Empire Maker -tol a Wood Memorial -ban, és harmadik helyen végzett a Louisiana Derby versenyében, három és egynegyed hosszra a nyerotol.

Funny Cide 2000. április 20-án született a New York-i Winstar Farmon . Versenykarrierjét hármas gyozelmi sorozattal kezdte, ami nagyszeru kritikát eredményezett számára a New York-i lóverseny-szaksajtóban. Apja Distorted Humor , Forty Niner 1993-as születésu fia, aki meglehetosen jó, ám nem kiemelkedo versenypályafutás után került ménesbe. Mr.Prospector unokája három szezonban 23 versenyébol nyolcat avatott gyozelemmé, és további értékes helyezéseket szerzett kiemelt versenyekben: háromévesen gyoz a Screen King Stakes -ben, második a Fayette Stakes -ben( Gr2 ), a Jerome Handicap- ben( Gr2 ); és harmadik a King's Bishop Stakesben ( Gr2 ). Négyévesként megnyeri a Salvator Mile Handicap -et( Gr3 ), második a Kentucky Cup Classic Handicap -ben( Gr3 ), harmadik a Philip H. Iselin Handicap -ben( Gr2 ). Ötévesen gyoz a Commonwealth Breeders' Cup Stakes -ben( Gr2 ), a Churchill Downs Handicap -ben( Gr2 ), az Ack Ack Handicap -ben( Gr3 ), és harmadik helyen végez a Cigar Mile Handicap -ben( Gr1 ). Tenyészmuködését Winstar-ban kezdte meg, az elso évjáratába tartozik Funny Cide, amelynek anyja Belle's Good Cide , Slewacide (ap. Seattle Slew ) után. E kanca szerény versenypályafutással a háta mögött ment ménesbe, második ivadéka Funny Cide, amely yearlingként 22.000 dolláros áron talált gazdára. Nagy végspeedjét többek szerint apjától, és anyai nagyapjától, Slewacide-tól hozta.

A verseny napján az ido tiszta, kellemes, Louisville-re oly jellemzo ideális versenynap. A lefutási ido egészen kiváló, 2:01.19! A gyoztes Funny Cide tulajdonosa a Sackatoga istálló , egy tíz emberbol álló üzleti csoport. Köztük van hat foiskolás a Sackets Harbor-ból, akik 5000 dollárral támogatták a ló 75.000-es vételárát. Jose Santos zsoké hét Derby-je után eloször sikerült gyoznie, pedig olyan kiváló lovakat lovagolt már, mint Cryptoclearance , vagy Lemon Drop Kid .

Funny Cide a második herélt a Kentucky Derby -k történetében, amely nyerni tudott, Clyde Van Dusen 1929-es gyozelme óta. Funny Cide ritkaságnak számít - egy Kentucky Derby -gyoztes, aki valószínuleg a nagy versenyek szereploje lesz még néhány évig, hasonlóan olyan nagyságokhoz, mint elotte Forego vagy John Henry .

 

Funny Cide és apja, Distorted Humor

 

A Derby favoritja, Empire Maker a versenynek meglehetosen "langyosnak" mondható, 5/2-es oddsal indult neki. Lovasa, Jerry Bailey még a vereség után is kitartott vélemény mellett, mint az nyilatkozatából kiderül: "Lovam nagyszeruen futott. Jó verseny volt. Biztos vagyok benne, hogy sokan megszólnak majd ezért, de még ezek után is állítom, hogy Empire Maker jobb a másik kettonél (Funny Cide és Peace Rules). De ez most nem sokat számít. Nem a küzdokedvével volt a gond, talán inkább a pálya nem tetszett neki, mindenesetre ezután még keményebben kell majd dolgoznia, hogy ez a vereség ne vesse vissza a fejlodésben."

Empire Maker, és apja, Unbridled

 

 

A végeredményt tekintve Bobby Frankel tréner (Empire Maker) ismét Derby-gyozelem nélkül maradt, de valamennyire kárpótolja, hogy lovai három stakes-versenyt is nyertek a Derby napján. Köztudott az is, hogy Empire Maker patasérülést szenvedett, ami nagyban befolyásolhatta a verseny végkimenetelét, és ami elfogadható magyarázatot jelenthet csalódott tulajdonosai számára. Mindenesetre az elmúlt 24 év alatt Empire Maker volt a 23. Derby-favorit, akinek végül nem sikerült megnyernie a versenyt.

A Derby hetének másik nagy szenzációja volt Kaliforniában a bejelentés, mely szerint Laffit Pincay zsoké visszavonul a versenyzéstol. A panamai származású lovas jelenleg is vezeti az örökranglistát 9530 gyozelmével, és bár Pat Day és Russel Baze közel állnak hozzá, hogy az elkövetkezendo néhány évben átvegyék a helyét, ez Pinclay rajongóit nem befolyásolja. Ok állítják, hogy Pinclay a legjobb zsoké, aki valaha is dresszt húzott magára; ugyanilyen közismert csodálatos lovaglási stílusa, és mindent elsöpro finisei.

A lovas 2003. márciusában súlyos nyakcsigolya-sérülést szenvedett Santa Anitában egy bukást követoen. Akkor azt mondták neki, hogy még egy hasonló esés a teljes bénulását, vagy akár a halálát okozhatja. Pinclay azóta sem épült fel teljesen, és további tervei még ismeretlenek. Nem érdekli semmi a versenyzésen kívül, és nem akar idomár lenni. Számtalan tiszteletdíjat nyert az évek során Kalifornia minden versenypályáján, tizenhatot csak a Hollywood Park-ban! Még 56 évesen is második tudott lenni a Santa Anita-i zsokéranglistán, 52 gyozelemmel. 1975-ben választották be a Hall of Fame-be [Hírességek Csarnoka - melybe a legeredményesebb amerikai lovak- és lovasok kerülnek be. A szerzo megj.]; 1984-ben Kentucky Derby -t nyert Swale -lel, három Belmot Stakes -ben, öt Eclipse Awards -ban tudott gyozni, és olyan nagyszeru lovakon lovagolt, mint Affirmed , vagy John Henry .

A Panamában és Venezuelában híres lovas fiaként jött Amerikába tizenéves korában, és akkor még csak spanyolul beszélt. Autodidakta módon tanulta az angol nyelvet, televíziós show-kat nézve. Állandóan küzdött a súlyával, 53 kilónál kevesebbet sohsem tudott lovagolni, az örökös diétázás ártalmait mind elszenvedte. Tizenegyszer tört el a kulcscsontja, tízszer szenvedett bordatörést, és még számtalan más sérülést.

2003. nyarán egy másik lovas, Eddie Delahoussaye szenvedett hasonló nyaksérülést Del Mar-ban. Az 51 esztendos zsoké üstökösként ívelo karrierje során 6384 gyozelmet aratott, két egymást követo évben megnyerte a Kentucky Derby -t Gato Del Sol -lal 1982-ben és Sunny's Halo -val '83-ban. Louisiana-ban Risen Star -ral és A.P.Indy -vel nyert versenyeket. Elso gyozelmét 1968-ban New Orleans-ban aratta, és 1979-ben érkezett Kaliforniába. 1991. június 23-án, Hollywood Park-ban o lett a hetedik azon zsokék sorában, akik pályafutásuk során elérték a buvös 100 millió dolláros össznyereményt.

Az év lova 2003-ban ismét Azeri lett. Az ötéves kanca ez évben is nagy sorozatot "vágott ki": áprilisban az Apple Blossom Handicap megnyerésével kezdte a szezont Oaklawn Park-ban, majd a nyári hónapokban folytatta a menetelést, patinás Hollywood Park-i versenyekben próbálta megvédeni az idosebb kancák közötti elso helyét. Végül októberben egy Breeder's Cup futamban aratott gyozelmével fejezte be negyedik versenyszezonját. E négy év mérlege több, mint kiváló: 16 start, 14 gyozelem, 2 második helyezés, 3.044.820 dollár össznyeremény Jade Hunter és Zodiac Miss leányától!

 

Royal Ascot 2003.

"Éppoly csillogó, elokelo és népszeru, mint mindig; több, mint 300.000 látogatóval; öt, csodálatos izgalommal teli nap"

A Royal Ascot ötnapos meeting kétségkívül Ascot versenyszezonjának a fénypontja, és jelentos állomása a nemzetközi lóversenyzésnek is. Az Ascot-i lóversenypályát 1711-ben alapította Anna királyno, és azóta is egyike a világ legpompásabb pályáinak. Története érdekes: Anna királyno, egy kilovaglása alkalmával fölfedezett egy természetes sík területet az East Cote nevu falu közelében, melyet a helybeliek "Ascot"-ként emlegettek. A királyno elrendelte egy pálya építését "versenylovak számára, melyen teljes erovel vágtathatnak" - így született meg a királyi versenypálya. A lófuttatás Ascotban 1711-ben kezdodött, az elso Royal Ascot meetinget pedig 1807. körül rendezték meg, egyidejuleg a Gold Cup megalapításával.

Napjainkban az Ascot-i pálya 25 magas színvonalú versenynapnak ad helyet évente, köztük 15 hétvégi rendezvénynek. Az elso osztályú síkversenyek szezonja májustól októberig tart, a hasonlóan magas színvonalú ugróversenyeké pedig novembertol áprilisig.

A 2002-es meeting minden addiginál nagyszerubbre sikerült, egybekötve az Angol Királyno uralkodása ötvenedik évfordulójának megünneplésével. A lóversenyközönség elvárásának megfeleloen 2003. június 17 és 23. között az elozo évihez hasonlóan nagyszabású és káprázatos esemény került megrendezésre. A tradíció szerint a meetingen jelen volt a királyi család, hintóval érkezve a versenypályára. A Royal Ascot meeting nemzetközi híru, sportrendezvény és társadalmi esemény egyben; a hagyományok, pompa és csillogás, a legújabb divatirányzatok szemkápráztató ötvözete. Ez évben több, mint 300.000 nézo látogatott Ascotba a meeting hetében, amely ezzel Európa legnépszerubb lóverseny-rendezvényévé lett. A több, mint 3.3 millió angol fontos pénzforgalom, tizenöt Group-verseny, a lóversenyzés minosége tette egyedülállóvá az idei Royal Ascot-ot.

A 2003. évi meetingen hat Group 1-es versenyt futottak. A megnyitó nap programján szerepelt a Queen Anne Stakes , immáron Gr1 státuszban, melyet Dubai Destination nyert meg a Godolphin istállók számára, Frankie Dettorival a nyergében. Szintén az elso napon futották a hároméves mének legjelentosebb versenyét, a St.James' Palace Stakes- t, melynek gyoztese Zafeen lett, megelozve a favorit Kalaman -t.

A második versenynap középpontjában a Prince of Wales Stakes állt, amely általában a legjobb idosebb lovak küzdelmét hozza. Ezúttal Marcus Tregoning idomár lova, Nayef szerezte meg a gyozelmet nagyszeru küzdelemben Rakti elott.

A harmadik nap, egyben a meeting legjelentosebb versenye a Gold Cup , amely az elmúlt két évszázadban egész Európa legjobb stehereinek próbája volt, s amely ez évben a négyéves Mr.Dinos könnyu gyozelmét hozta, Kieren Fallon -nal a nyergében.

A negyedik nap foversenye a hároméves kancák egyik legjelentosebb eropróbája, a Coronation Stakes volt, amely gyakran az angol, az ír, és a francia 1000 Guineas -gyoztesek összecsapásának színtere. A futam Russian Rhythm gyozelmét hozta, amely 1979. óta az elso kanca, akinek sikerült az 1000 Guineas - Coronation Stakes kettos diadala; a nyeregben ismét Kieren Fallon .

A meeting ötödik, egyben utolsó napján a Golden Jubilee Stakes Group 1-es versenyében a legjobb sprinterek mérték össze tudásukat. A gyoztes az ausztrál tenyésztésu Choisir lett, mely ezzel nemzeti hossé vált hazájában.

A pályán meno futamok igényességével csak a nézotéren hullámzó színpompás divatköltemények, és káprázatos kalapok vehették fel a versenyt - a Royal Ascot ez évben is méltó maradt hínevéhez.

 

Eredmények - Elso nap (Júni.17.)

 

Coventry Stakes - 6 furlong (1200m) Gr3

1 Three Valleys (R.Hughes)

2 Botanical (L.Dettori)

3 Privy Seal (J.Fortune)

A favorit Sabbeeh a start után az élre állt, de Three Valleys hamarosan átvette tole a vezetést, és elsöpro, nyolc hosszas gyozelmet aratott. A lefutási ido mindössze két századdal maradt el a pályarekordtól. Red Power megvált lovasától, Johnny Murtagh-tól, és a versenybol kizárták.

 

King's Stand Stakes - 5 furlong (1000m) Gr2

1 Choisir (J.Murtagh)

2 Acclamation (P.Eddery)

3 Oasis Dream (R.Hughes)

A kevéssé esélyes Choisir könnyu, start-cél gyozelme Ausztrália elso diadala volt a meeting során; ugyanakkor kárpótlást nyújtott Johnny Murtagh zsokénak az elozo versenyben elszenvedett balesetéért .

 

St.James' Palace Stakes - 1 mérföld (1600m) Gr1

1 Zafeen (D.Holland)

2 Kalaman (J.Murtagh)

3 Martillo (W.Mongil)

A nap legnagyobb díjazású futama szerencsétlen versenynek bizonyult a favorit Kalaman számára. A mezony közepén, bezárva versenyzett az utolsó kétszáz méterig, ahonnan már nem tudta beérni a közben jelentos elonyre szert tett Zafeen-t, mely végül egy hosszal nyerte a versenyt.

 

Queen Anne Stakes - 1 mérföld (1600m) Gr1

1 Dubai Destination (L.Dettori)

2 Tillerman (R.Hughes)

3 Right Approach (K.Fallon)

A versenynap második Group 1-es futamában a favorit Hawk Wing-nél jobbnak bizonyult Dubai Destination. A Godolphin-ló, Frankie Dettorie-val a nyergében - úgy tunik, felépült a sérülésbol, melyet a múlt szezonban szenvedett el - négyszáz méterrel a cél elott élre állt, s onnantól kezdve egyetlen ellenfelének sem volt momentuma a versenyben.

 

Duke Of Edinburgh Stakes - 1 mérföld 4 furlong (2400m)

1 Waverley (J.Fortune)

2 Researched (K.Fallon)

3 Hambledon (P.Robinson)

Waverley, Jimmy Fortune-nal és Researched Kieren Fallon-nal a nyergében külön versenyt futottak a gyozelemért. Végül a célfotó döntött Waverley javára, akinek idomárja, Hughie Morrison (egyben résztulajdonosa a lónak) nehéz pilanatokat élt át, míg a célbíró kihirdette az eredményt. Morrisonnak ez volt elso idomári sikere Ascot-ban - Waverley Morrison apjának, Lord Margadale-nek utolsó lovai közé tartozott áprilisban bekövetkezett halála elott. Tole vette át a lovak idomítását fia, Morrison, így e gyozelem az o számára különleges érzelmi jelentosséggel bírt.

 

Balmoral Handicap - 5 furlong (1000m)

1 Deportivo (R.Hughes)

2 Baltic King (J.Fortune)

3 Coconut Penang (K.Fallon)

A verseny szép befejezése volt a napnak Richard Hughes zsoké és Roger Charlton tréner számára, akik úgy zárták, ahogy elkezdték: gyozelemmel. A favorit Baltic King a gyors versenyben nem tudta beérni a célig Deportivo-t, Coconut Penang feljött harmadiknak.

 

 

Eredmények - Második nap (Júni.18.)

 

Jersey Stakes - 7 furlong (1400m) Gr3

1 Membership (Gary Stevens)

2 Arakan (K.Fallon)

3 Rimrod (M.Dwyer)

A Royal Ascot szerdai elso versenye az amerikai Gary Stevens meglepetésszeru gyozelmét hozta Membership nyergében. A veterán tréner Clive Britain utasítása szerint a vezetore tapadva hozta lovát az utolsó kétszáz méterig, ahol élre állt, és könnyu, két és fél hosszas gyozelmet aratott a nagy esélyes Arakan ellen.

 

Queen Mary Stakes - 5 furlong (1000m) Gr3

1 Attraction (K.Darley)

2 Catstar (L.Dettori)

3 Majestic Desert (D.Holland)

A meeting elso favoritgyozelme született a kétévesek versenyében. Attraction, Kevin Darley-val a nyergében már a start után az élre állt, és nagy iramot diktálva vezette a mezonyt, végül könnyen, három hosszal verte egyetlen igazi ellenfelét, Catstar-t. A Mark Johnston idomításában álló kanca ezzel megorizte veretlenségét, sorozatban a negyedik gyozelmét aratva.

 

Prince of Wales's Stakes - 1 mérföld 2 furlong (2000m) Gr1

1 Nayef (R.Hills)

2 Rakti (P.Robinson)

3 Islington (K.Fallon)

Az ötéves Nayef meggyozo futását, és megérdemelt gyozelmét hozta a Group 1-es verseny. Richard Hills-el a nyergében Nayef végig jó pozícióban versenyzett, majd kétszáz méterrel a cél elott az élre állt, és lovasa felhívására könnyedén otthagyva ellenfeleit, egy hosszal nyerte a futamot. Rakti jó versenyt futott, ám ez most kevésnek bizonyult a gyozelemhez, Islington újabb egy hosszal harmadik.

 

Royal Hunt Cup - 1 mérföld (1600m)

1 Macadamia (D.O'Neill)

2 Camp Commander (D.Holland)

3 Tough Love (W.Supple)

Macadamia könnyu gyozelmét hozta a verseny. A kanca az utolsó négyszáz méteren végig vezetve egy és háromnegyed hosszal verte Camp Commander-t. Dane O'Neill zsoké számára e gyozelem véletlen ajándék volt; Macadamia-t eredetileg Johhny Murtagh lovagolta volna, ám elozo napi bukása miatt nem szállt lóra, O'Neill helyettesítette.

 

Ascot Stakes - 2 mérföld 4 furlong (4000m)

1 Sindapour (M.Dwyer)

2 Landing Light (K.Fallon)

3 It's Definite (J.Quinn)

A legkisebb terhet vivo Sindapour kényelmesen nyerte a versenyt a topsúlyt cipelo - 11.5 kg-ot adott Sindapour-nak! - Landing Light ellen. A másik favorit, Jasmick a végére elfáradt, nem volt veszélyes az elol küzdokre. A három hosszas, könnyu gyozelmet arató Sindapour a verseny elott hosszú ideig laborált medencecsont-repedés miatt. Ám az állatorvos kiváló munkát végzett - aminek eredményeképp az ötéves mén két héttel korábban gyozni tudott Sandown-ban, így kvalifikálta magát az Ascot Stakes-re, ahol ismét gyozött! Martin Pipe idomár Sindapour-ral ötödik gyozelmét aratta e versenyben.

 

Chesham Stakes - 7 furlong (1400m) Listed

1 Pearl of Love (D.Holland)

2 Tycoon (M.Kinane)

3 Milk It Mick (M.Dwyer)

A nap utolsó futamában favoritgyozelem született. Pearl of Love kétszáz méterrel a cél elott élre állt, és könnyedén, két hosszal nyerte a versenyt. Tycoon mindent megtett, hogy legalább megszoríthassa Pearl of Love-ot, de ezen a napon többre nem volt képes.

 

 

Eredmények - Harmadik nap (Júni.19.)

 

Norfolk Stakes - 5 furlong (1000m) Gr3

1 Russian Valour (K.Darley)

2 Khelef (L.Dettori)

3 Nevisian Land (K.Fallon)

Russian Valour folytatta Mark Johnston idomár sikersorozatát, akinek a kétéves mén megszerezte a tizenhetedik Ascot-i, és a meeting harmadik kétéves-gyozelmét. Kevin Darley-val a nyergében a pej mén nagy küzdelmet vívott a favorit Khelef-fel, kicsikarva végül az egy és háromnegyed hosszas gyozelmet. Nevisian Land jó versenyt futva jött föl harmadiknak.

 

Ribblesdale Stakes - 1 mérföld 4 furlong (2400m) Gr2

1 Spanish Sun (R.Hughes)

2 Ocean Silk (J.Fortune)

3 Mezzo Soprano (L.Dettori)

Spanish Sun, aki e futását megelozoen pontosan 269 napig nem versenyzett, nagy állóképességrol tett tanúbizonyságot. Az utolsó néhányszáz méteren átvette a vezetést, és bár elonye méterrol méterre csökkent, rövid fejhosszal megvédte gyozelmét. Bár Ocean Silk, Jimmy Fortune-nal a nyergében rakétaként száguldott az utolsó métereken, a célig már nem érte el Sir Michael Stoute kancáját.

 

Gold Cup - 2 mérföld 4 furlong (4000m) Gr1

1 Mr.Dinos (K.Fallon)

2 Persian Punch (M.Dwyer)

3 Pole Star (P.Eddery)

Kieren Fallon okosan taktikázva nyerte el a Gold Cup trófeáját. A Paul Cole-trenírozta négyéves Mr.Dinos-szal a sampion zsoké a mezonyben helyezkedve versenyzett az utolsó kanyarig. A célegyenesbe fordulva versenybe dobta lovát, átvette a vezetést az elfáradt Persian Punch-tól, és lenyugözo, hathosszas gyozelmet aratott.

 

King George V Stakes - 1 mérföld 4 furlong (2400m)

1 Fantastic Love (K.Dalgleish)

2 Salsalino (PJ Smullen)

3 Lodger (P.Eddery)

Fantastic Love rendkívül rosszul sikerült start után jött fel a vezetok mellé, és a célban már rövid fejhosszal Salsalino elott volt. A rossz starttal minden tervük megdolt - nyilatkozta késobb a lovas - nem csak rengeteg teret veszítettek, de végig kívül versenyezve rossz pozícióban voltak. Fantastic Light-ot istállótársa, Double Obsession is akadályozta - a pej mén csak az egész mezonyt megkerülve tudott az élre állni Salsalino mellé. A célig fej-fej mellett küzdöttek, végül célfotó döntötte el az elsoséget, mely egyben Johnston idomár negyedik gyozelme volt.

 

Hampton Court Stakes - 1 mérföld 2 furlong (2000m) Listed

1 Persian Majesty (J.Murtagh)

2 Foodbroker Founder (D.O'Neill)

3 Evolving Tactics (PJ Smullen)

Johnny Murtagh, kiherve az elso napon elszenvedett sérüléseit, ismét nyeregbe szállt a Hampton Court Stakes-ben. Az ír lovas Persian Majesty-vel nem sokkal az indítás után az élre állt, és vezeto pozícióját végig megtartva megvédte az elsoséget a végén nagy lendülettel rohamozó outsider Foodbroker Founder-rel szemben. A hároméves ménnek, Persian Majesty-nek nyolc hónapja ez volt az elso versenye, egyben élete második futása.

 

Britannia Stakes - 1 mérföld (1600m)

1 New Seeker (JP Spencer)

2 Helm Bank (K.Dalgleish)

3 Court Masterpiece (J.Murtagh)

Helm Bank-nek és Keith Dalgleish-nek majdnem sikerült az a bravúr, hogy a mezony végérol megnyerjék a versenyt, ám Jamie Spencer New Seeker nyergében résen volt, és Helm Bank-re tapadva nem engedte elmenni. A célegyenesben Helm Bank késon indított - a célban nyakhosszal már New Seeker volt elol.

 

 

Eredmények - Negyedik nap (Júni.20.)

 

Albany Stakes - 6 furlong (1200m) Listed

1 Silca's Gift (S.Drowne)

2 Tolzey (L.Dettori)

3 Malaica (T.Gillet)

Silca's Gift a cél elott négyszáz méterrel az élre állva, könnyen, három hosszal nyert a favorit Tolzey ellen. A gyozelem egyben kárpótlást nyújtott a Channon istálló zsokéjának, Steve Drowne-nak, akit a St.James' Palace stakes-ben - ahol a nyero Zafeen-t lovagolta volna - a verseny elotti utolsó pillanatban mégis levettek a lóról.

 

King Edward VII Stakes - 1 mérföld 4 furlong (2400m) Gr2

1 High Accolade (M.Dwyer)

2 Delsarte (K.Dalgleish)

3 Summerland (J.Fortune)

Az Ascot Derby-nek is nevezett versenyt Marcus Tregoning idomár és Martin Dwyer zsoké diadalát hozta High Accolade gyozelme révén. A mén a belso íven helyezkedve várt az utolsó kétszáz méterig, amikor is otthagyta ellenfeleit, és kéthosszas gyozelmet aratott.

 

Coronation Stakes - 1 mérföld (1600m) Gr1

1 Russian Rhythm (K.Fallon)

2 Soviet Song (O.Urbina)

3 Mail The Desert (S.Drowne)

E gyozelmével Russian Rhythm lett az elso kanca One In A Million 1979-es duplázása óta, aki mind az 1000 Guineas-ban, mind a Coronation Stakes-ben nyerni tudott. Jó start után Kieren Fallon a vezeto Fantasize és Mail The Desert mögött helyezkedett a kancával, majd a kétfurlongos oszlopnál elindította lovát. Soviet Song megpróbált menni vele, de Russian Rhythm-re már nem lehetett veszélyes, a célig már csak másfél hosszra tudta megközelíteni.

 

Wolferton Rated Stakes - 1 mérföld 2 furlong (2000m) Listed

1 In Time's Eye (P.Smullen)

2 Persian Lightning (P.Eddery)

3 Akshar (M.Kinane)

E verseny végre az írek elso gyozelmét hozta, miután lovaik a hét folyamán többször helyezetlenül futottak. A verseny elott 16/1-es oddsal adott In Time's Eye nagy küzdelmet vívott Persian Lightning-el és Paul Eddery-vel a nyakhosszas gyozelemért.

 

Queen's Vase - 2 mérföld (3200m) Gr3

1 Shanty Star (K.Darley)

2 Singleton (T.Quinn)

3 Cruzspiel (F.Berry)

A hároméves szürke mén, Shanty Star izgalmas küzdelemben szerezte meg Mark Johnston trénernek az ötödik gyozelmet a meeting során. Öt ló zárta körül, s mivel rés nem nyílt számára, a mezonyt megkerülve a külso íven zárkózva vette át a vezetést, s végül háromnegyed hosszal nyerte a versenyt.

 

Buckingham Palace Stakes - 7 furlong (1400m)

1 Attache (P.Robinson)

2 Hurricane Floyd (G.Stevens)

3 Mine (J.Spencer)

Attache könnyen nyert Martin Pipe Hurrican Floyd-ja ellen, aki - trénere nyilatkozata szerint - bár Gary Stevens briliáns lovaglát mutatott be, most nem volt képes többre. A királyno lova, Green Line, melyet a futam fo esélyesének kiáltottak ki, helyezetlenül végzett.

 

 

Eredmények - Ötödik nap (Júni.21.)

 

Sandringham Handicap - 1 mérföld (1600m) Listed

1 Hold To Ransom (L.Dettori)

2 Sharplaw Venture (D.Holland)

3 Chic (K.Fallon)

A meeting utolsó napjának elso versenye Frankie Dettori gyozelmét hozta. A három kanca közül Chic indított elsonek, ám hamar elfáradt, ekkor Dettori mellé vitte lovát, majd átvette a vezetést. Hold To Ransom könnyu, hat hosszas gyozelmet aratott, a végén hajrázó Sharplaw Venture nyakhosszal levette Chic-et a második helyrol.

 

Hardwicke Stakes - 1 mérföld 4 furlong (2400m) Gr2

1 Indian Creek (T.Quinn)

2 Bollin Eric (T.Easterby)

3 Zindabad

Indian Creek mondhatni, a semmibol jött, hogy a Hardwicke Stakes-ben nyakhosszal maga mögé utasítsa Bollin Eric-et egy szemkápráztatóan izgalmas finis után. Ez volt Indian Creek elso próbálkozása ezen a távon, és egyben Quinn elso gyozelme a meeting hetében.

 

Golden Jubilee Stakes - 6 furlong (1200m) Gr1

1 Choisir (J.Murtagh)

2 Airwave

3 Barons

A kétévesek versenye nagyszeru küzdelmet hozott. A meeting utolsó napjának foversenyében az ausztrál Choisir az elso napon a King's Stand Stakes-ben aratott gyozelme után megnyerte trénerének, Paul Perry-nek a kétévesek másik nagy versenyét is. Johnny Murtagh nagyszeru lovaglásával Choisir fél hosszal verte a favorit Airwave-et, egyben új pályarekordot állítva fel.

 

Wokingham Stakes - 6 furlong (1200m)

1 Fayr Jag(T.Easterby)& Ratio(L.Dettori) holtverseny.

3 The Tatling

4 Capricho

A rendkívül izgalmas finish holtversenyt hozott Fayr Jag és Ratio között, ami Ascotban utoljára 1994-be fordult elo. A harmadik helyért vívott küzdelemben szintén célfotó döntött, The Tatling javára.

 

Windsor Castle Stakes - 5 furlong (1000m)

1 Holborn (S.Dworne)

2 Vienna's Boy

3 Howick Falls

Sheik Mohammed lova, a favorit Holborn gyozelmét hozta a kétévesek futama. Steve Dworne zsoké második, Mick Channon tréner a harmadik gyozelmet aratta a meetingen Holbon-nal.

 

Queen Alexandra Stakes - 2 mérföld 6 furlong (4400m)

1 Cover Up (K.Fallon)

2 Tamiami Trail (L.Dettori)

3 Double Honour

Kieren Fallon különleges gyozelmet aratott a Royal Ascot utolsó versenye, a Queen Alexandra Stakes megnyerésével. Igaz, hogy keményen megküzdöttek az elsoségért: Tamiami Trail Frankie Dettori-val méltó ellenfélnek bizonyult, Cover Up végül másfél hosszal volt elotte a célban. A hatéves pej herélt Kieren Fallon-nal a nyergében így immáron másodszor nyerte meg ezt a versenyt, megismételve elozo évi gyozelmüket.

 

 

Vodafone Derby 2003. Epsom - Kris Kin nevetett utoljára

Kris Kin visszaszerezte magának a zsokét, aki elutasította ot, és elvitte a célig Európa legnagyobb díjazású versenyében, az Epsom Derby-ben.

 

Kris Kin-t tenyésztoje nem tartotta meg. Bár nevezve volt a világ legpatinásabb versenyébe, eladásra került, és a fényes karrier nem indult valami ragyogóan. Még trénere sem bízott benne, amikor 20/1-es outsiderként elindult a Dee Stakes versenyben, amelyben Kieren Fallon nem vállalta el a lovaglását. Egy olyan sportban, ahol a siker legfontosabb feltétele a szerencse, Kris Kin fényesen bebizonyította becsmérloinek, hogy tévedtek, amikor az említett Dee Stakes után 2003. június hetedikén megnyerte a 224. Epsom Derby-t.

Ha volt már valaha jó példája annak, mennyire forgandó a lóverseny-szerencse, akkor ez a verseny klasszikus példaként jár elol. A Derby napjának reggelén Kris Kin 14/1-es oddsal állt; majd, amikor napvilágot látott lovasa személye, a "Fallon-faktor" hirtelen a favoritok közelébe emelte, immáron 6/1-hez. Kris Kin pedig elindult, hogy bebizonyítsa tudását: hátán ugyanazzal a lovassal, aki valamikor elutasította, mert nem bízott benne; a sárga mén elfoglalta helyét Kieren Fallon alatt, és elvitte a hátán a célig a Európa legnagyobb díjazású versenyében.

Kieren Fallon-nak igencsak hullámzó karrier adatott osztályrészül - o pedig nekilátott meglovagolni szerencséje hullámvasútját. Kris Kin-nel aratott diadala után Sir Michael Stoute tréner a következo véleményt mondta a zsokéról: "Az egyik legnagyobb lovas, aki valaha is versenyzett Epsomban."

A tulajdonos Saeed Suhail könnyek között ünnepelte lova gyozelmét: nem is ok nélkül, hiszen Kris Kin 852.600 fonttal tette gazdagabbá.

Kris Kin a Niarchos család tenyészto-konzorciumának produktuma. Kris S és Angel In My Heart fia Kentucky államban, Lexingtonban látta meg a napvilágot 2000. március ötödikén. Jó származása és ideális versenylovat mutató külleme ellenére Kris Kin versenykarrierjét vegyes érzelmek övezték. Kieren Falon véleménye szerint "kifejezetten lusta, és otthon, a munkában semmit sem mutat. Ám amint a versenypályára teszi a lábát, mintha egy egészen más ló lenne."

Tulajdonosa, Saeed Suhail, akinek huszonkét versenylova áll tréningben Angliában, Sir Michael Stoute idomár keze alatt, nagyon régóta várt erre a gyozelemre. Suhail, akit igen határozott embernek ismernek a brit lóverseny-köröken, korábban minden lováról levette Fallon-t, miután Gallant Boy futásával csalódást okozott neki. Három hónappal késobb azonban megváltoztatta döntését, megbocsátott zsokéjának - s az eredmény: Derby-gyozelem. Mint a mesékben: minden jó, ha a vége jó!

(Kris Kin a szezon végén, 2003. októberében visszavonult a versenyzéstol, a Derrinstown ménesben állt a tenyésztés szolgálatába.)

 

Kris Kin és apja, Kris S