Cikkek
Articles

Tartalom (Content) * Pedigrétár (Pedigree Database) * Klasszikus nyerők (Stakes Winners) * Fotótár (Gallery) * Cikkek (Articles) * Linkek (Recommended Pages) * Eladó lovak (Horses For Sale) * Kapcsolat (Contact)

 

Ohne Sorge - Gond nélkül a 11. Szlovák Derbyben

2003. július 20-án került megrendezésre Pozsonyban a 11. Szlovák Derby , mely futamban bár nem, de a versenynapon többszörös magyar érdekeltségünk volt. A versenypálya, a környezet, az istállók, a lovak mind csodálatosak - ezen az ünnepnapon minden legragyogóbb fényében tündököl.

Rögtön a második futamban, az 1000 méteres sprintversenyben ott van a startnál a VIP istálló négyéves ménje, Bravery ( Jigadee Creek - Bear With Me ), Varga Zoltánnal a nyergében. A futam favoritja az ír Forest Man , az angol sztárzsokéval, Kieren Fallon -nal, ám ezt sem Bravery, sem Varga nem veszi tudomásul. A sárga mén, Bravery villámstartot vesz, és öldöklo iramban, biztosan nyeri a futamot. Rögtön a második futam után felcsendült hát a magyar himnusz, s nem csak a váratlan gyozelemnek, hanem a káprázatos 0:58,57-es lefutási idonek is örülhettünk.

Az ötödik futamban, a bratislavai mérföldes versenyben a VIP istálló másik nagy reményu lova, Lidohill ( Sabrehill - Livry ) az egyik foszereplo. Friebert Attila idomár az elso háromba várja lovát - mégis bízunk benne, hogy a "szerencsétlen örök második" Lidohill ezúttal gyozni tud. Lidohill veszi a legjobb startot, s rögtön hatalmas iramot diktál Vargával, ám a nagy ellenfél, Tribal Instinct ellen ez sem elég - s Lidohill ismét második, két és fél hosszal a favorit mögött..

A versenynapot pónifutamok színesítik, míg végre elérkezik a foverseny, a Derby. Varga Zoltán itt sajnos nem jut, nem is juthat szerephez, a futam legesélytelenebb lovát lovagolja. A ringben egyetlen szlovák tenyésztésu ló - Varga Zoltán High Paka-ja -, egy orosz, négy lengyel, hat német - bocsánat, öt, az ideges természetu Ohne Sorge nem jelent meg a jártatóban -, valamint a Magyar Derby második favoritja, az osztrák Nusskönig .

Ohne Sorge a legnagyobb esély, de nincs könnyu helyzetben. Az éppen egy hónappal azelott lefutott Cseh Derby gyoztesének Prágában sem volt egyszeru dolga; a végküzdelemben éppen csak le tudta gyurni a Tankred - Paul Eddery -párost, s most a nagy ellenfél, Tankred is újra itt van, nem beszélve a Cseh Derby harmadik helyezettjérol, Contas -ról. Szintén nem szabad figyelmen kívül hagynunk az ez évi Osztrák Derby gyoztesét, a német tenyésztésu, ám osztrák tulajdonú Fensh -t. Nagy várakozás elozi meg tehát a versenyt - sok a jó ló, kiváló lovasokkal; a mezony nagyjából, a néhány, csak statisztaszerepet játszó indulón kívül kiegyenlítettnek mondható. A lovak 800-ig együtt mennek, a német Dalman vezetésével, ám itt megindul a két favorit: Ohne Sorge és Tankred. A távoszlopnál magukra hagyják a mezonyt, és innentol külön versenyt futnak - Ohne Sorge ismét legyuri elenfelét, és egyhosszas gyozelmet arat. Fensh is közel van, másfél hosszal harmadiknak ér be. Az ünneplés óriási, Jaroslav Donoval és a szlovák tulajdonú német kanca bravúros gyozelmet aratott.

A szerzo e helyt szeretne köszönetet mondani Leszkó György úrnak, a pozsonyi pálya vezetojének, aki feltétlen odaadással segítette munkánkat, valamint Erika Steinerová-nak. Köszönjük vendégszeretetüket, és áldozatkészségüket.

(Ohne Sorge-t a verseny után pozitív doppingeredménye miatt diszkvalifikálták.)

 

Bravery, a Cena Mysa győztese

Lidohill

Ohne Sorge

A Turfgála képekben