Cikkek
Articles

Tartalom (Content) * Pedigrétár (Pedigree Database) * Klasszikus nyerők (Stakes Winners) * Fotótár (Gallery) * Cikkek (Articles) * Linkek (Recommended Pages) * Eladó lovak (Horses For Sale) * Kapcsolat (Contact)

 

Dióspusztai ménes - 2003.

A Dióspusztai ménes fennállásának kilencvenedik évfordulóját ünnepli. A XX. század elején, 1912-ben született meg a ménes az Esterházy- birtokhoz tartozó Dióspusztán; egyik legrégebbi ménesünk, a kor jeles tenyészto-szakemberének, Jaross Andornak köszönhetoen. 1913-ban indult meg a tenyésztés, ám az I. világháború hamar megszakította a ménes felvirágzását. Diószpuszta a felhalmozódott adósságok miatt egy olasz-magyar bank tulajdonába került, melynek azonban - Dióspuszta szerencséjére - vezetoje a nagy lóverseny-rajongó és tenyészto Halász Béla volt. A lelkes szakember lassacskán kivásárolta a ménes részvényeit, így az a saját tulajdonába került. Innentol datálódik a ménes elso aranykora. Halász Béla, és fia, Halász György (" A Telivérek" címu, alapmunek számító szakkönyv szerzoje) megkezdték a tenyésztést, és a versenysport meghatározó alakjaivá váltak. Kezdetben kis létszámú kancaállománnyal tenyésztettek, melyekre gondosan megválogatott import méneket alkalmaztak. A háború befejezodésével nagy erovel láttak újra munkához, építtették újjá a pályákat, és folytatták a tenyésztést. Hazánk lótenyésztésének, és a versenyzésnek legkiemelkedobb szereploivé lettek, s lovaik, ménesük egész Európában ismertté vált.

Ezen korai idok elso meghatározó ménje Tamar , mely többek között Dreher Jeno áldozatkész közbenjárásával került hazánkba Angliából 1924-ben. E mén annak a Tracery -nek a fia, melynek apja, Rock Sand az 1903-as Epsom Derby, 2000 Guineas és a Doncaster St.Leger nyeroje volt. Tamar az 1922-es Epsom Derby második helyezettje volt, és o adta a ménes elso derbynyerojét, az 1929-es születésu Tempó -t a Remény nevu Kokoro-kancából, de ott volt évjáratában a szintén nagy klasszist képviselo Gitano nevu fia is.

A ménes következo "nagysága" Botond , az 1942-es év derbynyeroje. Ezt a mént Dióspuszta hasban importálta 1938. decemberében Angliából, anyjával, a Paradian nevu kancával, amely a The Black Abbot- tól volt vemhes, mely mén Tempó apjának, Tracery-nek az unokája. Botond az 1942-es év Derby-jét egy eros évjáratban nyolc hosszal nyerte, szétszórva a mezonyt. Telivértenyésztésünk örök vesztesége, hogy e nagyszeru mén a második világháború forgatagában az összes általa vemhesített kancával együtt elveszett.

Az 1943-as év szintén dicsoséget hoz Dióspusztának: A Balbinus - Rang származású Raphael a következo, aki elhozza a kék szalagot a ménesnek; Raphael a második világháborúban feltételezhetoleg 1946-ban került a Szovjetúnióba hadizsákmányként, ahol azután meghatározó apaménje lett a tenyésztésnek.

Az 1952-es év hosnoje egy szürke kanca, Tacskó (Sultan Mahomed - Touch Wood), aki Milleneumi Díj-győzelme után eros nemzetközi mezonyben védi meg a magyar színeket a Derbyben, és szerez elévülhetetlen érdemeket anyjának, az angol import Touch Wood -nak, mely a háború forgatagában elveszett, késobb megkerült, s ezen megpróbáltatások után még a versenypályán, majd a tenyésztésben is helytállt.

A következo évek a Dióspusztai ménes sikersorozatát hozzák; 1954-ben a két derbygyoztes, Róbert Endre és Lubica fia, Rubint hozza szerzi meg a kék szalagot ménese számára. Ot követi 1955-ben a Róbert Endre - Pansy származású Roppant .

1956. Imi ( Intermezzo II- Minci ) éve, aki nem csak a Magyar Derbyben arat diadalt, de Prágában, a nemzetközi meetingen fölényesen nyeri a két foversenyt, a Moszkva Díjat, és a Szocialista Országok Nagydíját.

Dióspuszta gyozelmi sorozata tovább folytatódik, az 1957-es derbynyero Almáriom ( Alpár - Mirandelle ), majd 1958-ban Mormota ( Mario - Movita ), 1959-ben az IntermezzoII - Dóra származású Indok szerez dicsoséget a ménesnek.

A ménes következo gyöngyszeme az 1963-ban elletett Nem igaz ( Nostradamus - Dublé ), amely a Magyar Derby kék szalagja mellé elhozza az Osztrák-, és a Bajor Derby babérkoszorúját is. Versenykarrierje befejeztével a Csehszlovák telivértenyésztést szolgálta e kituno mén.

1971-ben az Imperiál - Tabletta származású Isztopirin nyer Dióspusztának derbyt, ot követi 1972-ben apai féltestvére, a Margarétából elletett Immer .

Dióspuszta következo derby-nyeroje 1982-ben Királyhágó , melyet King's Baby leányából, Királyasszonyból ellettek az elso osztályú származással és kiváló küllemmel egyaránt rendelkezo amerikai import outcross mén, Jolly Jet után.

A legutóbbi évek dióspusztai derby-nyeroje az elokelo származású, 1991-es születésu Sir Khan ( Try Star - Star Horse ), akinek pedigrisztikai érdekessége, hogy apai, és anyai oldalon is Star Appeal -ra beltenyésztett az 2-3. generációban. Fedezoménként a tenyésztés szolgálatában áll.

2001. oszén szerzodik Dióspusztára Piotr Czarniecki tréner, s az O idomári muködését ismét sikersorozat követi. Derbygyozelem ugyan még nincs, de olyan kiválóságok jönnek Dióspusztáról, mint Kegyúr, Mabruk, Shaddad, és Megmondtam.

A 2000-es születésu Mabruk 2002. júniusában jön ki eloször, ahol még helyezetlen, ám következo próbálkozására már elveszíti nyeretlenségét. Következo állomása a Balatoni Díj (II.kat), ahol biztosan utasítja maga mögé többek között a késobbi derbynyero Rodolfo -t. Szeptemberben a Szent László Díjban (Gd-2) a sorrend változatlan, Mabruk a nyero, Rodolfo ismét csak harmadik. Ezek után nem meglepo, hogy a kétéves ranglista vezetojeként megy téli pihenore. Háromévesen a Gróf Erdody Rudolf Emlékverseny gyozelmével kezd, majd ötödik a Nemzetiben , többek között az idoközben bombaformába lendült lengyel Donatesso mögött. A derbyre istállója nem nevezte.

A ménes egy másik nagysága a 2000-ben elletet Shaddad . Apja, Bin Shaddad , anyja Star Line , és a nagyszeru küllemu sötétpej mén igazolta is származását. Kétévesen, elso versenyében, a Balatoni Díjban (mely Mabruk zsákmánya lesz), még nagyon zölden galoppozik, utolsóként ér célba. Augusztusban egy nyeretlen versenyben azonban már könnyen veri Zafirát , de az igazi meglepetés csak most jön: a Kétévesek Kritériumában (Gd-3) 1600 méteren elsöpro, kilenc hosszas gyozelmet arat. Héroméveskori karrierje nehezen indul, sérülés hátráltatja felkészülését, az Alagi Díjban csak kilencedik. A derbyben azonban már pénzért fut, ötödiknek ér fel Kállaival.

Shaddad (2000. stp mén, Bin Shaddad - Star Line, Glenstal)

 

Egy nagyszeru kanca is Dióspusztai színeket hordoz 2003-ban: a Noble Law - Murva származású Megmondtam . Kétévesen elso startjára második egy nyeretlen versenyben, majd elokelo harmadik helyet szerez az 1100 méteres Margitszigeti Díjban (II.kat.). Kétéveskori pályafutását a Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny (Gd-3) harmadik helyezésével fejezi be. Háromévesen még szebben szerepel: a Hazafi Díj (L.) 1600 méterén óriási küzdelemben csak orrhosszal kap ki Zafirától, ám a Magyar Kancadíjnak (Gd-2) már biztos gyoztese.

Akiket még érdemes kiemelni - Dr. Csicsay Friderika idomításában fut a szintén kiemelkedo képeségu Préry Mary ( My Colt - Pankota ), mely kétévesen, 2001-ben a Kétévesek Kritériumának nyeroje volt. Háromévesen a mérlege: nyolc futás, két gyozelem, négy helyezés, és csupán kétszer helyezetlen. Áprilisban hat hosszal lelépi a mezonyt a Hazafi Díjban (L.), a Kancadíjban (Gd-2) meg kell elégednie a második hellyel. Az Imi Díj (I.kat.) 2000 méterén harmadik, csakúgy, mint a Szent István Díjban (Gd-3).

Az 1999-es születésu Kegyúr ( Noble Law - Kátyú ) kétévesen júniusban lép pályára eloször, ekkor még Roskoványi Tamás idomításában. Kétéveskori mérlege négy futás - harmadik versenyében, októberben veszíti el veretlenségét a sárga mén, majd a Kétévesek Hendikepjét már könnyen nyeri 1600 méterre. Hároméves korára jelentos fejlodésen megy át, és olyan sorozatot kezd, ami már megmutatja igazi klasszisát. Áprilisban jön ki a Gróf Erdody Rudolf Emlékversenyben (I.kat.), ahol még csak harmadik, ám a Nemzeti Díjban (Gd-2) már korrigál: fölényesen veri jó évjárattársait. Az Alagi Díj (Gd-2) 2000 méterén szintén könnyen gyoz, amivel a derby elsoszámú esélyesévé lép elo. Ám a "zöld gyep dicsoséges bizonytalansága" itt is beigazolódik: a nagy favorit Kegyúr a vert mezonyben, messzi hatodik. A 2200 méteres Szent István Díjban (Gd-3) ismét a régi Kegyúr: magabiztosan utasítja maga mögé évjárattársait, és az idosebb lovakat is. Bebizonyosdott tehát, hogy nem az állóképesség, vagy a klasszis hiányzott a derbyben; csak a szerencse pártolt el a kiváló méntol, mely méltó lett volna a kék szalagra. A Kincsem Díjban (Gd-1) ugyan vereséget szenved a kiváló méntol, Dancing Jolly -tól, de a St.Legerben visszavág: küzdelemben gyoz Kegyúr, Dancing Jolly csak második. E szereplése után megérdemelten lett 2002-ben az Év Lova Kegyúr , mely nem kisebb dicsoség a Derby babérkoszorújánál.

Dióspuszta jelenleg tréningben levo lovainak száma 52, melyeket négy tréner idomít: Piotr Czarniecki (37 ló), Roskoványi Tamás (1 ló), Dr. Csicsay Friderika (12 ló), és Németh Ildikó (2 ló).

 

(A dióspusztai kétévesek a startot gyakorolják.)

 

Az anyakancák száma a ménesben 42, a 2003-as születésu csikóké 29, a 2002-es évjáratot 43 csikó képviseli.

Az anyakancák közül külön említést érdemel Sárga Rózsa , Imperiál leánya; Satelit (I. Hazafi Díj, L; II. ATTOE Díja; III. HUN Derby); Ritmus testvére, a River vérét továbbvivo Ritmo ; valamint Kegyúr anyja, Kátyú .

A fedezomének Horatio Luro, Noble Law, Bin Shaddad, Finavon, Jolly Groom és Swift Boy. Guarde Royale idén márciustól máshol van felállítva. A ménesnek saját ménjein kívül néhány csikója van My Colt, Bakharoff, Vanvitelli, Mansoree, Apanázs, valamint Dembinszky, Dhahran és Mafhum után.

 

Köszönjük Roskoványi Tamás úr, és Ernst Mihály úr segítségét, akik a ménes bemutatásával, valamint az adatok rendelkezésre bocsájtásával segítették munkánkat.

 

Jhsz


Sárga Rózsa (1987.III.4. sárga kanca, Imperiál - Star, Star Appeal)

 

Satelit (1996.III.5. sötétpej kanca, Bin Shaddad - Star, Star Appeal)

 

Ritmo (1984.I.20. pej kanca, Imperiál - River, Blakeney)

 

Kátyú (1993.V.26. pej kanca, Try Star - Királyrózsa, Seebirk) 2003. évi Bakharoff apaságú leányával