Cikkek
Articles

Tartalom (Content) * Pedigrétár (Pedigree Database) * Klasszikus nyerők (Stakes Winners) * Fotótár (Gallery) * Cikkek (Articles) * Linkek (Recommended Pages) * Eladó lovak (Horses For Sale) * Kapcsolat (Contact)

 

82. Magyar Derby - Favoritgyőzelem, kisebb meglepetésekkel 2004. július 4.

Kellemes nyári napon került lefutásra a 82. Magyar Derby. A ringben sétálgató tizenöt mén mindegyike ragyogó kondícióban - ha ránézésre kellene megtippelnünk az esélyeseket, nagy gondban lennénk. A Turf King's Honort, Pacific Silvert és Marconát véleményezi, papíron küzdelembe kerülhet Buzogány és Road Runner. Valóban, kevesen hiszik, hogy King's Honort meg lehet verni, dehát ez a Derby, az a futam, melyben a dicső bizonytalanság honában is a legnagyobb szüksége van a szerencsére annak, aki győzni akar.

Akik ténylegesen statisztaszerepre vannak kárhoztatva, az a két lengyel import, Herman és Quoth. A két meglehetősen jó származású mén kétévesen szülőhazájában még elég jól szerepeltek - Quoth második tudott lenni egy kétévesek számára kiírt Listed versenyben. Háromévesen azonban egyelőre adósak maradtak a jó eredményekkel, és nem is reméli senki, hogy éppen a Derbyben fogják ezt pótolni - sajnos képességben még csak meg sem közelítik honfitársukat, az előző év sztárját, Donatessot, de még a másik lengyelt, Nifty Fifty-t sem.

Két nagyreményű import kétévesünk volt még: a tavaly sikert sikerre halmozó Matou és Nippon Boy. Matou tavalyi futásai: a nyeretlen csikófutamban 9 1/2 hosszas elsöprő fölénye, és a Henckel Memorialban aratott győzelme akkora szenzáció volt, hogy mindenki elkönyvelte: "csodalovunk", de legalábbis kiemelkedő képességű lovunk van ismét, a már akkor is jól szereplő King's Honor mellett. Már ekkor biztos Derby-várományosnak tekintette őt mindenki, ám sajnos idén ennek az elvárásnak nem tudott igazán megfelelni. Bár tudott nyerni egy jelentős hároméves versenyt Ebreichsdorfban, a Nemzetiben és az Alagi Díjban már várakozás alatt futott, s "csak" placcra volt jó. Bár ez már önmagában sem megvetendő teljesítmény, valószínű volt, hogy ez a formája kevés lesz ahhoz, hogy Derby-győzelemhez segítse.

E két ló közül a japán import Nippon Boy egyértelműen a gyengébbik volt. Őt afféle titkos esélyesnek tekintette mindenki, akivel bár még nem mutatta ki oroszlánkörmeit, mindenképpen számolni kell majd. Legalábbis kétévesen. King's Honor mögött harmadik a Szent László Díjban, majd Buzogány előtt végez a második helyen egy III. kategóriás Díjban. Ami inkább okot adhat istállójának a reményekre, az az októberi bécsi futása a TOTO Hattrick Preis 1500 méteres EBF-futamában: a mezőnyt "széttépő", 9 és fél hosszal nyerő Matou mögött 1 hosszas biztos harmadik a magyar csikók színe-java; My Aqua, a Károlyiban harmadik helyre érő Shakira, a CEBC napján az EBF-versenyben becsületesen futó Prédikátor és American Fire, Buzogány, valamint az e versenyben lábát törő Faraway Forest mögött. Igen szép teljesítmény ez, nem érdemtelenül nyerte el Nippon Boy az év végén 63-as képességszámát - ami ugyan már nem "csodaló", de igen szép eredmény egy kétéves számára, főleg mostanában, amikor már régen volt utoljára kiemelkedő képességű lovunk. Ahogy ez gyakran előfordul, Nippon Boy háromévesen már csak keresgéli előző évi nagy formáit - amivel talán döntős lehetne a Derbyben -, ám még mindig számolnak vele, mint a meglepetések lovával. Meglepetést azonban sajnos nem tud már okozni.

A mezőnyben még egy fekete ló van, a német Tamir, mely kétévesen nem futott, ezért nincs összehasonlítási alap a többi pályázó kétéves formáival. Háromévesen két jó győzelemmel kezdett, majd az első nagy hároméves versenyben, az Alagiban alul marad évjárattársaival szemben - sérülten. Ez a verseny tehát ismét nem a reális képességét tükrözi, ismét nincs igazi támpont Tamir megítélésében. Vagy jól fut, vagy rosszul, még a szaklap se nagyon tud ennél többet mondani róla, ám valószínű, hogy a favoritok mellett ő is csak statisztálni tud majd, hisz rutin tekintetében mindenképpen hátrányban van társaival szemben.

A félvér Csanád, a nagyszerű Csemete testvére igen jó ló - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy félvérek ritkán érnek fel ilyen jó társaságba. Kivételt képez ez alól Csemete is, tehát a Csemege-családra érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő években, függetlenül Csanád mostani futásától. Sajnos senki sem gondolja, hogy komoly momentuma lesz a Derbyben, s nem is alaptalanul. A túlzott kétéveskori elvárások, nyolc megerőltető és gyors egymásutáni futása vélhetőleg sokat kiölt e különben kiváló ménből. Egy nyeretlen győzelem után harmadik a Zborayban közepes képességű mezőnyben, majd "bedobják a mély vízbe" - bár nem eredménytelenül, de talán túl korán. A Budapesti Díj 1500 méterén negyedik olyan klasszis öreg lovak mögött, mint Lidohill, Préry Mary, és Portorose. Lidohill ekkor "csak" 11, az év végén 11 1/2 kilóval jobb nála; tisztes helytállás a negyedik hely, ám gyilkos verseny ez egy kétéves számára. Még az idomár, Böröcz Béla is úgy gondolja, őrültség a csikó ilyetén való kizsigerelése, így a tulajdonossal elválnak útjaik. Következő futására Csanád ismét negyedik jóvel gyengébb társaságban a Road Runner által megnyert Ürményiben; e lovak számaiból következtethetünk arra, mennyit kivett Csanádból előző futása, hisz ha semmi baja, úgy e társaságban elvileg könnyű győztesnek kellett volna lennie. Még novemberben is talpon van, következő versenye ismét túlzott feladat: a Kerteskői Díjban a könnyű nyerő, a sprinter-sztárrá növekedett Tűzcsóva mögött messzi ötödik a hétlovas mezőnyben. Ellenfelei ismét klasszis öregek: Woody Bathwick, Jupiter, Portorose és Dreamwaver. Úgy tűnik, Csanád kétévesen, bár jól szerepelt, inkább "veszíteni tanult meg", ahelyett, hogy helyesen megválasztott kétéves versenyekben pozitív tapasztalatokat szerzett volna, mely az igen fontos kondíció- és képességbeli fejlődés mellett küzdőképességet és szívet adott volna neki - ami legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a puszta tudás. Háromévesen eddig kétéves múltjának megfelelően szerepelt, a Derbyben - talán egyedül tulajdonosát kivéve - senki nem is vár tőle semmit. Reméljük, a későbbiekben visszanyeri szívét és versenyszellemét, s reális képességének megfelelően teljesítve jó versenyló válik majd belőle.

Keveháza gyönyörű küllemű mén, a Ferrotech-esek első igazán jó lova. Származása igazán jó, anyai nagyanyja, az angol kanca Key Demon a közelmúlt nagy klasszisának, Kulcskirálynőnek a testvére. Kulcskirálynő háromévesen, 1996-ban Kancadíj nyerő, a Derbyben második, a St.Legerben harmadik tudott lenni, ami nem csak klasszist, de állóképességet is feltételez a családban - ha ebből Keveháza is örökölt valamennyit, igen jó ló lehet belőle. Első szárnypróbálgatásai után nagy meglepetésre bombafomában versenyzett a Nemzeti Díjban, és az előkelő negyedik helyet szerezte meg King's Honor, Buzogány és Matou mögött, amivel a közvetlen élvonalba írta be nevét. Az Orosházi Díj 1800 méterén sem vallott szégyent, öreg lovak között jó hatodik. A Derbyben nem várja senki a döntőbe - pláne, hogy nemrég megsérült -, esetében inkább azt hivatott eldönteni a verseny, hosszabb távon is képes e nyújtani ezt a tudását, amivel, bár kék szalagot valószínűleg nem, istállójának még sok dicsőséget fog szerezni.

Mint minden istállónak, Ábrahám Lászlóéknak is van egy titkos reménységük (bár King's Honor mellett már nem nagyon kell titkon reménykedni): a hatalmas termetű amerikai Sheik Dancer. Kétévesen még növésben volt, nem volt versenyérett, olyannyira óvták-féltették, hogy mindössze egyszer láthattuk futni, akkor egy negyedosztályú nyeretlen versenyben 1100 méteren jó harmadik. Hároméves korára további utófejlődésen megy keresztül, két ebreichsdorfi helyezés után hatodik helyre ér fel Freudenauban az Osztrák Derbyben. Úgy tűnik tehát, meghálálja tulajdonosának és istállójának a gondos és óvatos felkészítést. Egy héttel a Derby előtt jól mozog munkában - nem úgy, mint néhány másik pályázó - mindenki kíváncsian várja, hogy "élesben" mit tud majd nyújtani. Lovaglására a kiváló szlovák zsokét, Roman Maliskát szerződtetik, ami tovább növeli a mén esélyeit.

A két ESDE-ló is nagy kérdőjel a Derby előtt. Mindkét ír import kiváló származással érkezett hazánkba yearlingkorban, kétéves korban kettejük közül Marcona bizonyult jobbnak. Az istállólovasnak, Simon Ferencnek a szívéhez közelebb áll Marcona, hisz vele már kétévesen tudott nagyversenyt nyerni, a Derbyben is őt választja. A két ló ez előtt nem találkozott versenyben, ami az istálló helyes felfogását, menedzsmentjét bizonyítja, hisz ahol két klasszis ló készül a Derbyre, ott nem szükséges az egyiket megveretni a másikkal, ésszerűbb más versenyeket választani számukra. Kétévesen mindkét csikó keveset futott, épp csak "megmutatták" nekik a pályát: Marcona idehaza győzött egy negyedosztályú nyeretlen versenyben, majd megnyerte a kétévesek egyik legnagyobb versenyét, a Kritériumot Road Runner előtt. Buzogány először Bécsben jött ki, a Matou által megnyert TOTO Hattrick Preis 1500 méteres EBF-futamában tizedik, majd immár itthon, egy negyedosztályú nyeretlenben - csakúgy, mint istállótársa, Marcona - győz. Következő, s egyben utolsó kétéves futására a Styrian Díj 1400 méterén Ravel és Nippon Boy mögött 2 1/2 hosszra a nyerőtől harmadik. Ezzel a szerepléssel az év végi osztályozásban Buzogány mindössze fél kilóval marad el Marcona 64-es számától, ami közel azonos képességet feltételez. Marcona háromévesen Freudenauban kezd, holtversenyben győz a Trial Stakesben, míg Buzogány a Húsvéti Díj mérföldjén szintén első. Vele az ebreichsdorfi Trial Stakest célozzák meg, ahol pénzért fut, majd kiváló második helyezést szerez a Nemzetiben King's Honor mögött. Ugyanezt a formáját ismétli az Alagi Díjban 2000-re, csak itt Pacific Silver van előtte a célban. Marcona Freudenau után a Millenniumi Díjban áll starthoz, ahol Lidohill, Maryland és Sajó mögött csak hatodik tud lenni, ám papíron még így is jobb istállótársánál, mindenki előrébb várja, mint Buzogányt.

A négy hazai tenyésztésű Derby-induló közül a szürke Bíboros anyjának első csikója a pályán. Apai féltestvére Keveházának, származásának anyai oldala talán kevéssel elmarad azétól. Kétévesen négyszer fut, mind a négyszer negyedosztályban, nyeretlen versenyben, elsőre helyezetlen, majd háromszor helyezett. E teljesítményét a hendikepper 55 kilóra értékeli az év végén. Háromévesen első győzelmét hendikepben aratja, majd nagy javulással harmadik az Alagi Díjban Pacific Silver és Buzogány mögött. A Derbyben a zsokélegenda Kállai Pál üli, ám a győzelemre még így sincs komoly esélye.

A VIP istálló másik lova, az amerikai Brahy kétesélyes ló. Nem teljesen egészséges, légzőszervi problémákkal küzd, ezért jó futása csak akkor várható, ha rendben van. Származása kétségkívül parádés, messze a legjobb a tizenöt induló közül. Apai nagyapja Blushing Groom, Nearco kiváló francia leszármazottja nagyszerű versenykarrierje során a Grand Criterium (G1), a Prix De La Salamandre (G1), a Prix Morny (G1), a Prix Robert Papin (G1), a Poule D'essai Des Poulains (G1), a Prix De Fontainebleau (G3) győzelmeit abszolválta, második a Prix Jacques Le Marois (G1)-ban, és harmadik az Epsom Derby (G1)-ben. Össznyereménye több, mint 400.000 dollárnak megfelelő, amit csak a tenyésztésben mutatott eredményessége múlt felül. Jolly Groom nevű fia Dióspuszta fedezőménje.

Rahy Blushing Groom 1985-ben született fia kétévesen Angliában versenyzett, ahol győzött a Sirenia Stakes-ben, második a Middle Park Stakes-ben (Gr1), és harmadik a Mill Reef Stakes-ben (Gr2). Háromévesen az Államokba visszatérve második a Goodwood Handicap-ben (G3), a Harold C. Ramser Sr. Handicap-ben (G3), és győz a Bel Air Handicap-ben (Gr2). Brahy anyja, Bint Pasha egészen kiváló versenykarrier után vonult ménesbe. Affirmed és Icely Polite leánya győzni tudott a Prix Vermeille-ben (Gr1), a Yorkshire Oaks-ban (Gr1) és a Pretty Polly Stakes-ben (Gr2), Franciaországban a legjobb hároméves kanca kitüntető címmel jutalmazzák. Brahy a tizenegyedik csikója. Négy mén- és hét kancautóda közül két fia (Monarch, 1992.ap.Sadler's Wells és Zafonium, 1997.ap.Zafonic) lett fedezőmén, két leánya (Nadra, 1991.ap.Sadler's Wells, Lanasara, 1993.ap.Generous) anyakanca. Live nevű leányát (1999.ap.Storm Cat) japán számlára vásárolták meg.

Brahy kétévesen, szülőhazájában nem versenyzett, tavaly télen került Rozsnyói György tulajdonába. Háromévesként négyszer futott, győzött egy ötödosztályú versenyben, majd negyedik a Starohajske Kriteriumban 2000 méterre. A Derbyben ő az igazi titkos reménység, ha egészséges, és kifutja azt a képességét, amire származása predesztinálja, beleszólhat a végküzdelembe. Ami ellene szól, az talán a favoritoknál kisebb rutinja, ám tapasztalt lovasa mindenképpen segíti.

A hazaiak közül Road Runner szintén kiváló származással rendelkezik. Anyja, Részvény 1995-ben a Gróf Széchenyi István Emlékversenyben megveri Zahmatovát, háromévesen 78, négyévesen 69 1/2 kilóra osztályozzák, ami több, mint kiváló eredmény egy kancától. Road Runner anyjának harmadik csikója, Rakéta nevű bátyja tavaly 11. a Derbyben - Road Runner ennél jobb eredményre számíthat. Kétévesen hét futással a lábában zárta a szezont, egy nyeretlen győzelem után Inxs és Shakira mögött harmadik a Blaskovich Ernő Emlékverseny 1200 méterén, majd a Kétévesek Kritériumában második Marcona mögött. Az évet az Ürményi Díjban 1800-on aratott győzelmével zárja, ami már komoly táv egy kétévesnek. Háromévesen a Nemzetiben indiszponáltan versenyezve csak nyolcadik, majd korrigál Freudenauban az Osztrák Derbyben: óriási javulással harmadik Darsalam és Stin mögött. Ezzel bebizonyítja, hogy 2400-ra is áll, és a Magyar Derby egyik komoly esélyesévé lép elő.

Pacific Silver a Derby második sansza, talán egyedül róla gondolják, hogy ténylegesen megszoríthatja King's Honort. It's A Ripper fia kétévesen közepesen szerepel: első futására második egy negyedosztályú nyeretlen versenyben. Másodszorra Bécsben negyedik az Österreichischer Fliegerpreis 1000 méterén Wiluna, Genesis, és a lengyel Double Caffe mögött, harmadik, egyben utolsó futására harmadik a II. kategóriás Remény Díjban 1500-ra Nyomkereső és Inxs mögött. E három jó helyezés az év végi osztályozásban 59 1/2 kilóra elég. Háromévesen negyedik helyezéssel kezd, majd ötödosztályban egy nyeretlen versenyben óriásit fut, és pályarekordban győz 1900-ra. További javulással nyeri az Alagi Díjat 100 méterrel hosszabb távon, s alighanem ennek alapján dönt úgy a sampionzsoké, Kovács, hogy Pacific Silvert választja a Derbyben, a másik nagy esélyes, King's Honor lovaglását pedig átengedi a szlovák vendéglovasnak, Jaroslav Lineknek.

King's Honor, a német szürke első osztályú származással érkezett hazánkba yearlingként. Már csak ennek révén is kellemes emlékeket ébreszthet bennünk, hisz apja Highest Honor féltestvére az 1991-es Magyar Derby győztesének, a sajnálatosan korán kimúlt Jeremynek, mely szintén Kenmare fia volt. Az 1975. évi francia Kenmare kétévesen a Prix Thomas Byron (Gr3) nyerője, háromévesen győz a Prix Jacques le Marois-ban (Gr1) és a Prix Fontainebleu-ban (Gr3). Ménesműködését 1979-ben kezdi meg, 1988-89-ben sampion apamén Franciaországban. 1988-ban Ausztráliában, 1993-94-ben Írországban fedez, majd 1996-ban ismét Ausztráliában állítják fel. 2001. február 7-én történt kimúlásáig 18 évjáratban 471 csikót nemzett, melyekből 370 lépett pályára, és 238 lett versenynyerő, 13.367.421 dollárnyi össznyereménnyel. Legjobb ivadékai Saint Andrews (FR, évjáratelső, $652,525), Kendor (FR, évjáratelső, $428,288), Sainte Marine (IRE, kétszeres évjáratelső, $323,259), Jeremy (IRE, 2-3é. évjáratelső, HUN GH91, Balatoni Díj, Kétévesek Nagydíja, Nemzeti Díj, Magyar Derby-nyerő), Kenvain (AU, évjáratelső), Joie De Grise (AU, évjáratelső), Vert Amande (FR, Prix Ganay Gr1, $590,635), La Carene (FR, Prix Chloe Gr3, $398,193).
Az 1983-as születésű Highest Honor versenykarrierje Jeremyhez hasonlóan méltó apjához, 14 startjából négyszer győz, hét alkalommal helyezett. Nyerő a Prix d'Ispahan-ban (Gr1)1850m, a Prix Edmond Blanc-ban (Gr3)1600m, és a Prix Djebel-ben (LR)1400m. Második a Poule d'Essai des Poulains-ban (Gr1)1600m, a Prix Jean Prat-ban (Gr1)1800m, és a Prix de la Foret-ban (Gr1)1400m. Sampion a négyéves- és idősebb mének között. Számos ivadéka versenynyerő francia, spanyol, angol, ír, jugoszláv, argentín, török, amerikai és német versenypályákon.

King's Honor kétéveskori pályafutása egészen kiváló. Egy nyeretlen versenyben jön ki először, ahol győz 900 méterre, második futására a III. kategóriás Regatta Díjban ismét első. Ezek után kirándul Baden-Badenbe, ahol a Kronimus Rennen LR. 1500 méterén elveszíti veretlenségét, ötödikként végez. A Szent László Díj következik, ismét 1500-ra, ahol korrigál, biztos nyerő Inxs és Nippon Boy előtt. Még egy feladata van, a Henckel Memorial LR. 1600 méteres futama, amely Matou zsákmánya lesz, King's Honor negyedik négy hosszra a nyerőtől. 71 1/2 kilóra osztályozva évjáratelsőként megy téli pihenőre. Háromévesen első versenyét elveszíti, majd könnyen győz a Nemzetiben 1600-ra. Pozsonyban a Starohajske Kriterium 2000 méterén ugyanezt a formáját ismétli, ám ez még mindig nem a Derby-táv, nagy kérdés, áll-e 2400-ra is?

A Derbyre mindenki taktikázik; King's Honor számára létfontosságú, hogy a próbálatlan távon ne kelljen vezetnie - sejti istállója, hogy itt nem fog bejönni a start-cél verseny, mint a Nemzetiben -, így Buzogány áll az élre, aki istállótársának, Marconának csinálja az iramot. Linek beteszi lovát Buzogány mögé, és utazik féltávig. Mögöttük helyezkednek Nippon Boy és Tamir, a mezőny végén a két lengyel, Herman és Quoth, valamint Sheik Dancer, aki a verseny elején megsérül, így egy pillanatra sem juthat szerephez. Az iram meglehetősen gyenge, így együtt az egész mezőny, ám a verseny első felében nem akad vállalkozó, aki robbantana, mindenki vár. Féltávnál Linek felmegy King's Honorral Buzogány mellé, s még mindig kényelmes tempóban mennek fej-fejt az élen, mögöttük Pacific Silver. A kanyar elején megindul a helyezkedés; Gömöri elindítja Road Runnert és feljön a negyedik helyre, szintén elindul Marcona és Brahy, akinek úgy tűnik, ezen a napon teljesen rendben van a légzése. King's Honor és Buzogány fokozzák a tempót, ezzel a kanyarban kettéválik a mezőny, akinek itt még esélye van a helyezésekért küzdeni, az Buzogány, King's Honor, Pacific Silver, Road Runner, Marcona és Brahy. Az egyenesbe érve Linek összekapja az eddig kényelmesen galoppozó King's Honort, és robbant, pillanatok alatt élre áll. Buzogány ekkorra teljesen elkészül az erejével, ám elindul Marcona; aki tud menni King's Honorral az utolsó négyszázon, az Pacific Silver és Road Runner. Pacific Silvernek egyetlenegy jó momentuma van, egy pillanat alatt robbant és megy fel a vezető mellé, majd ugyanolyan gyorsan roppan össze - Kovács belülre teszi lovát, de ott sem tud már megszökni, King's Honor és Road Runner elmennek tőle. King's Honor biztos nyerő, Road Runner közeli második. A messziről rohamozó Brahy az utolsó métereken még a harmadik helyről is leveszi Pacific Silvert - Kovács ebben a Derbyben alaposan "melléült", csak negyedik. Ötödiknek felér Marcona, hatodik a szintén messziről, későn megindult Bíboros. A végig a mezőny közepén versenyző Matou a hetedik, Nippon Boy bejön nyolcadiknak - nem tud meglepetÚst okozni. Ábrahám László nagyon örül - van is rá oka, hisz két lova 6.300.000 forinttal tette gazdagabbá két és fél perc alatt. Ribárszki Sándor idomár elmondása szerint a taktika tökéletesen sikerült, King's Honor a vezető mögött versenyezve takarékoskodni tudott erejével, a kényelmes tempó is kedvezett neki - egy gyorsabb versenyben megszoríthatták volna a végküzdelemben. Ami az igazi meglepetés, az a két helyezett; nem is annyira Road Runner, hisz ő az Osztrák Derbyben már bizonyított, hanem Brahy harmadik helye. A sárga mén teljesen egészségesen, és kiváló kondícióban állt starthoz ezen a napon, megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy ha több futás van a lábában, illetve ha korábban indít, még közelebb végezhetett volna. A jövőben mindenképpen számolni kell vele, és istállótársa, a Közép-Európa-klasszis Lidohill nyomdokaiba léphet. A VIP istálló méltán büszke lehet harmadik helyére is. Road Runner és Brahy bebizonyította, hogy a vér nem válik vízzé - származásukhoz méltóan teljesítettek, s mind Bint Pasha, mind a Részvény-Ritmus család újabb ivadéka igazolta klasszisát. Ugyanez elmondható természetesen King's Honorról is, ám az ő esetében már nincs szükség bizonygatásra - a kérdés mindössze az, át tudja-e menteni kiváló formáját későbbi, nemzetközi versenyeire is, illetve hogyan fog szerepelni még hosszabb távokon. Hiszen a Nemzeti Díjban és a Derbyben aratott győzelmei után ismét eséllyel pályázik egy lovunk a Hármas Korona elévülhetetlen dicsőségére, így, ha egészséges marad, minden bizonnyal találkozni fogunk vele a St.Legerben is.